» » Asteroidul care loveste Terra in 2036: Secretul lui Apophis


Fiziceni, astronomi, matematicieni si ingineri rusi se vor intalni la Moscova, cu usile inchise, pentru a gasi o solutie impotriva lui Apophis * Americanii au avansat si ei ideea unui ”tractor” spatial * Daca asteroidul nu va lovi la prima trecere, atunci o va face la a doua, dupa alti sapte ani apocaliptici
Oameni de stiinta rusi se vor intruni in ianuarie 2010, la Moscova, intr-o sedinta secreta, pentru a impiedica un asteroid urias - Apophis – sa se prabuseasca pe Terra peste 26 de ani, a anuntat miercuri directorul Agentiei Spatiale ruse, Anatoli Perminov.
“Consiliul nostru stiintifico-tehnic se va intruni in curand, cu usile inchise, si va analiza ce putem face” pentru a impiedica asteroidul Apophis sa distruga o parte a planetei Terra in 2036, a declarat Perminov pentru postul de radio Vocea Rusiei. “Mai bine cheltuim cateva milioane de dolari pentru a crea un sistem care sa permita prevenirea unei coliziuni, decat sa asteptam ca aceasta sa se produca, antrenand moartea a mii de persoane”, a adaugat el, fara a intra in detalii. Daca asteroidul Apophis, cu un ciclu de rotatie de sapte ani, cu un diametru de aproximativ 350 de metri, ar lovi planeta in cursul trecerii sale, asteptata in 2036, coliziunea ar crea un nou desert de marimea Frantei, potrivit agentiei RIA Novosti.
Sapte ani apocaliptici
La randul ei, Agentia Spatiala Americana (NASA) a anuntat, in octombrie, ca potrivit unor noi calcule, probabilitatea unei coliziuni intre asteroid si planeta in 2036 s-a redus in mod semnificativ. “Noi tehnici de calcul si noi date disponibile arata ca posibilitatea ca Apophis sa intre in coliziune cu Terra la 13 aprilie 2036 a scazut de la 1/45.000 la 1/250.000″, preciza NASA intr-un comunicat. Potrivit RIA Novosti, asteroidul ar putea trece la 30.000 de kilometri de planeta, in 2029, mai aproape decat unii sateliti geostationari, si ar putea intra in coliziune cu Tera sapte ani mai tarziu.
Tractorul spatial ar putea evita coliziunea
Un “tractor” spatial cu o greutate de peste 10 tone ar putea sa devieze de pe traiectoria de coliziune orice asteroid din univers, cu multi ani inainte ca o potentiala ciocnire cu Terra sa aiba loc. Acest dispozitiv spatial, care se bazeaza pe forta gravitationala, este conceput de compania spatiala EADS Astrium. Proiectul se afla inca intr-un stadiu incipient, iar reprezentantii acestei companii britanice au declarat ca nu au fabricat deocamdata prototipul. Reprezentantii NASA, prin Near Earth Object Programme, au anuntat ca au monitorizat pana in prezent 1.068 de “asteroizi potential periculosi”, insa estimeaza ca numarul acestora in spatiu este mult mai mare. Ideea unui ”tractor” spatial apartine astronautilor americani Edward Lu si Stanley Love, a explicat Ralph Cordey, directorul companiei EADS Astrium.
Desi a crezut la inceput ca este doar o idee fantezista, el si-a reconsiderat pozitia fata de acest proiect dupa ce a studiat mai multe probleme tehnice, inclusiv cele legate de dimensiunea acestui vehicul spatial si metodele de propulsare, declarand, in cele din urma, ca proiectul este realizabil. “Tractorul” spatial ar urma sa intercepteze asteroidul la o distanta de doar 48 de metri in fata acestuia si sa exercite o mica forta gravitationala asupra lui, tractand astfel asteroidul pe o noua orbita si evitand, implicit, coliziunea cu Terra. Acest dispozitiv ar putea sa fie alimentat cu energia furnizata de mai multe panouri solare. Totusi, dispozitivul ar trebui sa fie lansat cu cel putin 15 ani inaintea unei eventuale coliziuni, iar o echipa de specialisti va trebui sa monitorizeze intreaga operatiune de la sol.
Apophis va lovi in Oceanul Pacific
In luna decembrie a anului 2004, astronomii au descoperit un asteroid a carui orbita calculata se apropie periculos de mult de Pamant. Corpul astral a fost denumit Apophis, dupa zeul egiptean al Raului si al Distrugerii, iar specialistii sunt de parere ca in anul 2036, in timpul urmatorului sau ciclu de rotatie, asteroidul ar putea sa ne loveasca planeta. Pentru a intregi scenariul apocaliptic, oamenii de stiinta au indicat si mai exact momentul consumarii evenimentului, estimand impactul in luna aprilie a anului 2036 si chiar locul acestuia, Oceanul Pacific, la 500 kilometri vest de Santa Monica. (A.M.)

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply