» » Laserul care aduce ploaia


Ceea ce, odinioara, doar samanii si vracii triburilor pretindeau ca pot face, anume sa aduca ploaia, a devenit astazi accesibil si oamenilor de stiinta, care, fara a recurge la magie, ci doar la cunostinte elementare de chimie, reusesc sa genereze precipitatii la comanda. Din nefericire, modalitatile prin care ei realizeaza astfel de lucruri nu sunt cu totul lipsite de riscuri, inundatiile, uraganele de zapada si poluarea fiind doar câteva dintre acestea. Iata insa ca, recent, o echipa de cercetatori elvetieni a anuntat inventarea unui procedeu de producere a ploii fara „efecte adverse”...


Metodele actuale, riscante si controversate

    Laserele ar putea constitui o metoda sigura si deloc periculoasa de generare a precipitatiilor in regiunile afectate de seceta. Dupa cum se stie, norii de ploaie se formeaza atunci când particulele minuscule de praf ridicate in aer condenseaza in jurul lor apa. Daca exista suficiente asemenea „seminte de nori”, ploaia nu va intârzia sa apara.
  
 Pâna acum au fost implementate o serie intreaga de tehnici de obtinere a ploii artificiale, cea mai des aplicata fiind raspândirea, in atmosfera, prin intermediul unor rachete speciale, de particule de gheata sau iodura de argint, care favorizeaza conden-sarea mult mai rapida a picaturilor de apa din aer. Dar, asa cum precizeaza fizicianul Jerome Kasparian, de la Universitatea Geneva, unul dintre autorii noii metode, „tehnicile clasice de modificare a climatului au fost intâmpinate cu scepticism”.
  
 Controversa este cauzata de dubiile privind eficienta unor asemenea procedee. Tehnicile moderne permit, este adevarat, difuzarea rapida si extinsa a unor substante chimice la mare altitudine, dar, data fiind variabilitatea atmosferei, este dificil de precizat in ce masura aceste tehnici afecteaza negativ calitatea aerului. In locul iodurii de argint, substanta ale carei efecte nu sunt pe deplin verificate, Kasparian si colegii sai propun controlarea umiditatii aerului prin utilizarea de lasere.

Magnet pentru particulele de umezeala

    Primele experimente cu lasere in infrarosu, efectuate deasupra râului Rhone, la Geneva, in conditii diferite de temperatura, umiditate, vânt si presiune atmosferica, au relevat ca razele laser pot provoca aparitia de particule de apa cu marimea de un micron chiar si in conditiile unei umiditati destul de reduse, de doar  70%. „La o astfel de umiditate, in conditii naturale ploaia nu se produce, fiind necesara o umiditate mult mai ridicata, de aproape 100%”, explica Kasparian. Cum ajuta insa laserele la formarea picaturilor de ploaie? Prin formarea de substante chimice ca acidul azotic, care pot servi drept „seminte de nori”.
    
Particulele respective au o afinitate deosebita pentru asocierea cu moleculele de apa, actionând ca un fel de adeziv care aduna si tine laolalta picaturile, chiar si in conditii de umiditate scazuta, când, in mod normal, acestea s-ar fi evaporat. „Faptul ca putem indrepta razele laser asupra unor tinte bine controlate si la momente bine definite constituie un avantaj considerabil, fata de metodele clasice de realizare a  ploii artificiale.
  
 Suntem inca departe de a produce ploaia cu ajutorul laserelor, pentru ca marimea particulelor de apa obtinute pâna acum nu depaseste câtiva microni, iar pentru a avea picaturi de apa ar trebui sa fie de zece pâna la o suta de ori pe atât. Dar este primul pas pe un drum de pionierat, care ar putea permite ca intr-o zi ploile sa fie declansate nu de la nivelul norilor, ci de la nivelul solului, prin intermediul unor lasere capabile sa actioneze la câtiva kilometri distanta”, spune cercetatorul elvetian.

GABRIEL TUDOR


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply