» » Japonezii fura curent de pe Luna!

 Desi este cea mai performanta modalitate de producere a electricitatii, tehnologia nucleara prezinta insa riscuri nebanuite, iar accidentul de la Cernobil, ca si dezastrul, mai recent, de la Fukushima, vorbesc de la sine despre lipsa de siguranta pe care exploatarea uriasei puteri a micului atom o prezinta. De aceea, japonezii, patiti si prin urmare priceputi, cauta acum solutii alternative. Nu doar pe Pamant, ci si pe Luna...
Energie electrica pentru toata planeta


Pare sa fie un scenariu science-fiction, dar oamenii de stiinta niponi ne asigura ca el este perfect realizabil. El vizeaza instalarea, pe suprafata astrului noptii, a unor imense panouri, care vor capta razele Soarelui, le vor converti in energie si vor transmite aceasta energie catre Terra. Ambitiosul proiect va genera 13.000 de terawati de energie solara, trimisi catre statiile de captare terestre fie prin intermediul microundelor, fie prin laser. Cei ce il vor pune la punct sunt reprezentantii consortiului Shimizu Corporation.
  
 Cercetatorii de aici afirma ca, atunci cand proiectul va fi definitivat, pe Luna se va afla o banda stralucitoare, intinsa pe o latime de peste 400 km si o lungime de aproape 14.000 km, in zona ecuatoriala a astrului noptii, pe fata lui vizibila de pe Pamant. Deocamdata, nu a fost prezentat un termen limita pentru realizarea proiectului – care va fi cea mai mare infrastructura de interes public realizata vreodata, dar se pare ca initiativa va beneficia de sprijinul total al guvernului de la Tokyo. Aceasta in contextul in care politicienii niponi iau in considerare o lege privind obligativitatea instalarii de panouri electrice pe fiecare cladire publica din tara.

Sursa suprema de „energie solara”


    „Trecerea de la utilizarea economica a unor resurse limitate la folosirea nelimitata a energiei curate este, la ora actuala, cel mai inalt deziderat al omenirii. Inelul Lunar, conceptul nostru de exploatare a energiei solare, transforma acest deziderat in realitate, gratie combinarii ideilor ingenioase cu cele mai avansate tehnologii spatiale”, se scrie pe site-ul de internet al corporatiei nipone. Practic inepuizabila si total nepoluanta, energia solara reprezinta sursa suprema de energie „verde”, capabila sa aduca prosperitate nu doar oamenilor, ci si naturii. Potrivit specialistilor japonezi, proiectul ar elimina ineficienta actualelor instalatii de energie solara, cauzata astazi de vremea nefavorabila de pe Terra. El ar putea asigura satisfacerea tuturor necesitatilor energetice ale planetei albastre. Planurile japonezilor se refera la trimiterea mai multor navete spatiale cu echipaj uman pe Luna, pentru instalarea panourilor.
    
Astronautii vor beneficia de sprijinul extrem de important al robotilor construiti special in acest scop, intrucat, inainte de instalarea „oglinzilor”, terenul selenar, plin de cratere, va fi nivelat de zeci de dispozitive automate. Tot robotii vor fi aceia care, prelucrand solul lunar, vor „fabrica” apa, beton, oxigen si ceramica, necesare realizarii proiectului, evitandu-se astfel transportarea tuturor acestor materiale de pe Pamant. Construirea unor cai ferate pentru transportul materialelor si instalarea panourilor va fi, de asemenea, o caracteristica a extraordinarului proiect japonez.

GABRIEL TUDOR

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply